Dupa un pahar de vin sau orice tip de alcool oamenii incep sa se manifeste total diferit de felul in care ii stim. Sunt lipsit de inhibitii, sunt mai activi, altii vorbesc mai mult sau rad mai mult. De ce se intampla toate acestea? Cercetatorii spun ca este vorba de un blocaj intre partile creierului.
Amigdala si cortexul prefrontal sunt cele care in mod normal functioneaza pentru a putea distinge pericolul, pentru a descifra emotiile de pe fetele oamenilor si in general pentru a distinge semnalele nonverbale. Insa in cazul consumului de alcool se pare ca cele doua parti nu comunica intre ele, de unde si diferitele reactii pe care oamenii le au. Spre exemplu amigdala nu mai functioneaza la parametri normali astfel ca persoana in cauza nu va raspunde la indicii ce tin de un pericol. Creierul nu va mai reactiona corect din acest punct de vedere de aceea cei care sunt sub influenta bauturilor alcoolice nu simt durerea pe moment a unei cazaturi si baga spaima in cei din jur cand se comporta ca si cand nimic nu se intampla cand pericolul de fapt pandeste la usa.
Si de ce este interactiunea intre cele doua parti definitorie pentru modul in care persoanele se manifesta la betie? Pentru ca din aceasta interactiune reiese intelegerea factorilor de mediu pentru ca prin adaptare sa stim care este cea mai buna metoda. Spre exemplu in fata unui pericol creierul reactioneaza prin atentie in a transmite riscul de a cadea, dea te lovi etc.
Si daca a consuma alcool inseamna acest blocaj modul in care ne manifestam sub influenta bauturilor alcoolice tine si de cantitatea consumata insa si de modul in care reusim sa ne stapanim. Ori poate tine si de persoana in cauza care se manifesta exact pe dos, fiind tacut si mai linistit ca niciodata.