Artisti care au inceput cariere solo

Atunci cand un grup de oameni intemeieaza o formatie, atat ei, cat si fanii, spera sa ramana intotdeauna impreuna si sa faca muzica buna. In unele ocazii, cantaretii se folosesc de grup doar pentru a obtine faima, fiind apoi mai usor sa faca tranzitia catre o cariera solo, decat daca ar fi sa incerce singuri sa razbata. Mi-a venit aceasta tema in minte dupa ce Zayn Malik a anuntat ca va pleca din formatia One Direction, plecarea sa fiind comparata cu cea a lui Geri Halliwell din Spice Girls sau cu cea a lui Justin Timberlake din ‘N Sync. Daca va avea acelasi impact, vom observa in cativa ani. Pana atunci, am intocmit o lista cu alti artisti care si-au inceput cariera intr-o formatie, alegand apoi sa plece solo.

Lou Reed reprezinta sufletul formatiei Velvet Underground, asa ca dupa destramarea grupului, nu a fost surprins ca Reed a fost singurul membru care a continuat sa aiba o cariera de succes. Desi n-a fost niciodata un star „mainstream”, a devenit o legenda in lumea rockului ca artist solo, avand parte si de succes, cu piesa „Take a Walk on The Wild Side”, de exemplu.

Desi a facut parte dintr-un grup extrem de talentat, Fugees, albumul solo al lui Lauryn Hill a fost cel mai bun proiect la care a luat parte aceasta, castigand mai multe premii Grammy si fiind considerat un album esential in colectia de muzica a oricui. Fostii colegi din formatie, Wyclef Jean si Pras nu au reusit sa realizeze ceva la fel de epic.

Desi Stooges au esentiali in modelarea muzicii punk rock, au avut doar o cariera relativ scurta, de sapte ani. Dar Iggy Pop s-a ridicat deasupra nivelului formatiei, devenind o leganda rock’n’ roll si pe cont propriu. Acesta este un star rock inca din anii 1960 si a devenid una dintre cele mai recognoscibile fete ale muzicii, doar pe baza muzicii lui.

Dupa ce a devenit un star rock in anii ’90 cu formatia No Doubt, Gwen Stefani a demonstrat ca poate la fel de bine sa faca muzica pop de calitate, lansand hit-uri ca „Hollaback Girl” si „The Sweet Escape”. In prezent, inregistreaza, atat un album solo, cat si unul cu grupul care a consacrat-o.

Desi formatia The Runaways a avut un impact puternic in lumea rockului anilor 70, dupa scurta perioada in care au cantat impreuna, membrele au luat-o pe drumuri separate, iar Joan Jett a devenit cea mai celebra cu hit-uri precum „I Hate Myself for Loving You” si, practic imnul muzicii rock, „I Love Rock’n’ Roll”.

Ca parte din duoul Wham! in anii 80, George Michael a avut destul succes, albumele lor vanzandu-se in 25 de milioane de exemplare, insa nu se poate compara cu succesul lui din cariera solo (cine nu stie „Faith”?) in care a vandut mai mult de 100 de milioane de albume.

Perioada in care Robbie Williams a acativat in Take That a fost scurta, insa cariera lui solo are acum aproape 20 de ani, si, desi nu a reusit niciodata sa aiba prea mare succes in America de Nord, a vandut 77 de milioane de albume si discuri single, chiar si fara ajutorul acestora.

Sonny & Cher au devenit populari la mijlocul anilor 1960 datorita muzicii lor pop/folk placute; ambii membri au incercat cariere solo, insa numai Cher a reusit, cu hit-uri ca „Half Breed”, „If I Could Turn Back Time” si nemuritorul „Believe”; in prezent, este singurul artist care s-a clasat pe locul intai in orice clasament Billboard in ultimele sase decenii.

Pentru a nu va epuiza rabdarea, urmatorii artisti primesc doar o mentiune speciala: Dr. Dre, Tina Turner, Bjork, Madonna, Justin Timberlake, Nick Jonas, Geri Halliwell, Beyonce, Diana Ross, John Lennon, Debbie Harry, Darius Rucker si Michael Jackson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *