Atunci cand un grup de oameni intemeieaza o formatie, atat ei, cat si fanii, spera sa ramana intotdeauna impreuna si sa faca muzica buna. In unele ocazii, cantaretii se folosesc de grup doar pentru a obtine faima, fiind apoi mai usor sa faca tranzitia catre o cariera solo, decat daca ar fi sa incerce singuri sa razbata. Mi-a venit aceasta tema in minte dupa ce Zayn Malik a anuntat ca va pleca din formatia One Direction, plecarea sa fiind comparata cu cea a lui Geri Halliwell din Spice Girls sau cu cea a lui Justin Timberlake din ‘N Sync. Daca va avea acelasi impact, vom observa in cativa ani. Pana atunci, am intocmit o lista cu alti artisti care si-au inceput cariera intr-o formatie, alegand apoi sa plece solo.
Lou Reed reprezinta sufletul formatiei Velvet Underground, asa ca dupa destramarea grupului, nu a fost surprins ca Reed a fost singurul membru care a continuat sa aiba o cariera de succes. Desi n-a fost niciodata un star „mainstream”, a devenit o legenda in lumea rockului ca artist solo, avand parte si de succes, cu piesa „Take a Walk on The Wild Side”, de exemplu.
Desi a facut parte dintr-un grup extrem de talentat, Fugees, albumul solo al lui Lauryn Hill a fost cel mai bun proiect la care a luat parte aceasta, castigand mai multe premii Grammy si fiind considerat un album esential in colectia de muzica a oricui. Fostii colegi din formatie, Wyclef Jean si Pras nu au reusit sa realizeze ceva la fel de epic.
Desi Stooges au esentiali in modelarea muzicii punk rock, au avut doar o cariera relativ scurta, de sapte ani. Dar Iggy Pop s-a ridicat deasupra nivelului formatiei, devenind o leganda rock’n’ roll si pe cont propriu. Acesta este un star rock inca din anii 1960 si a devenid una dintre cele mai recognoscibile fete ale muzicii, doar pe baza muzicii lui.
Dupa ce a devenit un star rock in anii ’90 cu formatia No Doubt, Gwen Stefani a demonstrat ca poate la fel de bine sa faca muzica pop de calitate, lansand hit-uri ca „Hollaback Girl” si „The Sweet Escape”. In prezent, inregistreaza, atat un album solo, cat si unul cu grupul care a consacrat-o.
Desi formatia The Runaways a avut un impact puternic in lumea rockului anilor 70, dupa scurta perioada in care au cantat impreuna, membrele au luat-o pe drumuri separate, iar Joan Jett a devenit cea mai celebra cu hit-uri precum „I Hate Myself for Loving You” si, practic imnul muzicii rock, „I Love Rock’n’ Roll”.
Ca parte din duoul Wham! in anii 80, George Michael a avut destul succes, albumele lor vanzandu-se in 25 de milioane de exemplare, insa nu se poate compara cu succesul lui din cariera solo (cine nu stie „Faith”?) in care a vandut mai mult de 100 de milioane de albume.
Perioada in care Robbie Williams a acativat in Take That a fost scurta, insa cariera lui solo are acum aproape 20 de ani, si, desi nu a reusit niciodata sa aiba prea mare succes in America de Nord, a vandut 77 de milioane de albume si discuri single, chiar si fara ajutorul acestora.
Sonny & Cher au devenit populari la mijlocul anilor 1960 datorita muzicii lor pop/folk placute; ambii membri au incercat cariere solo, insa numai Cher a reusit, cu hit-uri ca „Half Breed”, „If I Could Turn Back Time” si nemuritorul „Believe”; in prezent, este singurul artist care s-a clasat pe locul intai in orice clasament Billboard in ultimele sase decenii.
Pentru a nu va epuiza rabdarea, urmatorii artisti primesc doar o mentiune speciala: Dr. Dre, Tina Turner, Bjork, Madonna, Justin Timberlake, Nick Jonas, Geri Halliwell, Beyonce, Diana Ross, John Lennon, Debbie Harry, Darius Rucker si Michael Jackson.