Buna functionalitate a societatilor comerciale se datoreaza unor concepte indeplinite la standarde ridicate, precum un personal specializat, o buna organizare a personalului administrativ, o buna contabilitate si in cele din urma o buna misiune si viziune a activitatii intreprinse.
Cele mai multe societati comerciale se bazeaza pe o structura interna riguroasa, care le asigura un randament eficient, astfel incat sa fie capabile sa isi ofere produsele si serviciile intregii populatii, in scopul de a obtine profit. Din acest motiv, ele sunt motivate sa investeasca cat mai mult in formarea personalului, in mentinerea unei contabilitati corecte si in pastrarea sau innoirea relatiilor cu publicul.
Atunci cand doresti sa vezi daca activitatea ta se desfasoara in limitele corectitudinii si a legalitatii, poti opta pentru un audit financiar statutar chiar aici menit sa dovedeasca faptul ca situatiile financiare sunt raportate in conformitate cu principiile contabile general acceptate la nivel mondial. In acest caz, se apeleaza la un contabil autorizat, fie ca este independent, fie ca este angajat intr-o firma specializata de audit, determinat sa prezinte o realitate fidela, sub toate aspectele semnificative ale operatiunilor contabile.
 Fazele unui audit financiar statutar:
  • acceptarea angajamentului de audit permite ca auditorul sa evalueze riscurile asociate cu fiecare scop si cu activitatea desfasurata, evaluand personalul necesar pentru a stabili punctul de vedere al misiunii de audit.
  • planificarea adecvata este necesara in relatia cu organizatia si implica obtinerea unui acord scris intre organizatie si contabilul autorizat pentru a analiza rapoartele, documentele si situatiile financiare. Aici, auditorul utilizeaza rezultatele procesului de planificare pentru a determina durata testelor de audit.
  • testele de audit presupun verificarea corectitudinii datelor financiare, corelatia dintre furnizori si sumele platite/incasate in contabilitate.
  • analiza conturilor este faza in care auditorul se asigura ca soldurile conturilor situatiilor financiare sunt sustinute corect in documentele contabile. Contabilul autorizat de la RMAudit evalueaza rezultatele intrarilor in registrul-jurnal pentru verifica daca activitatea s-a desfasurat in conformitate cu principiile contabile.
  • raportarea consta in prezentarea unui raport de audit cu privire la neregulile intalnite in situatiile contabile sau a notelor insotitoare privind organizarea si conducerea. Un auditor are obligatia de a pastra documentatia corespunzatoare si de a informa managerul asupra acesteia, urmand a fi folosita la urmatoarea analiza.
Scopul unui audit financiar statutar este de a furniza o examinare independenta, obiectiva a situatiilor financiare, ce conduce la cresterea valorii si a credibilitatii situatiilor financiare, promovand o contabilitate corecta in conformitate cu cadrul de raportare financiara acceptat. Siguranta firmei tale trebuie sa urmeze principiile contabile si sa ofere un plus de valoare societatii din care faci parte.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *