cosmaruri

De ce avem cosmaruri?

Cu totii am experimentat vise ciudate, uneori infricosatoare, care au determinat cresterea ritmului cardiac si care ne lasa sentimentul ca nu ne-am odihnit suficient. Poate ca ai visat ca esti urmarit de vreun paianjen mare sau poate ca ai visat ca ai ajuns sa te prezinti dezbracat la munca. Oricum ar fi, un astfel de vis ne lasa un sentiment ciudat care se poate intinde dincolo de o zi.

Pentru cei care nu stiau, visele dureaza aproape doua ore si au loc in timpul somnului REM. Potrivit psihologilor, in timpul somnului REM, se transmit semnale care o zona de la baza creierului, la talamus, si apoi catre cortexul cerebral- o zona responsabila cu invatarea, gandirea si organizarea informatiilor. Oamenii de stiinta sunt de parere ca ceea ce se petrece in timpul visului reprezinta incercarea mintii noastre de a organiza toate impulsurile aleatorii. Ca urmare, dezordinea din mintea noastra sta la baza formarii cosmarurilor.

Ce anume influenteaza visele?

Medicamentele- crezi sau nu, cele mai multe medicamente pot determina aparitia unor cosmaruri. Cu toate ca nu apar ca si un efect secundar, cosmarurile au loc atunci cand se urmeaza un tratament cu medicamente. Modul in care acestea au impact asupra ciclului de somn variaza in functie de taria medicamentelor. De exemplu, antidepresivele sunt cunoscute pentru ca schimba mecanismul chimic al creierului prin balansarea neurotransmitatorilor responsabili de starea de spirit si emotie.

Febra- Daca ai avut vreodata febra mare, inseamna ca stii ce inseamna un cosmar adevarat. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca visele ciudate sunt ceva comun in timpul perioadelor de raceala, deoarece temperaturile ridicate fac ca un om sa sufere de halucinatii, astfel ca un vis neplacut se poate transforma intr-unul real. Cand intram in timpul somnului REM, corpul nostru nu mai are capacitatea de a-si regla temperatura asa cum o face atunci cand suntem treji, iar febra ridicata conduce la o crestere a activitatii impulsurilor din creier si, de aici, aparitia cosmarurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *