Pare atat de usor sa speli hainele cand la o simpla apasare de buton masina se seteaza si face toata treaba pentru tine. Pare destul de usor insa bine spus pare caci in realitate sunt atat de multe reguli incat nici nu stii. Asa ca iata cateva dintre acestea care sa te ajute sa previi inmultirea bacteriilor caci pana la urma aceasta este si misiunea cu spalatul.
Nu amesteca hainele. Pentru ca prosoapele retin umezeala si implicit devin surse ideale pentru microbi o data ce le amesteci cu restul hainelor nu faci altceva decat sa amesteci de fapt microbii. Asa ca tine-el separat si spala-le de asemenea.
Chiar si cand nu sunt inca murdare pentru spalat prosoapele au nevoie de uscare intre folosiri, din acelasi motiv expus mai sus.
Nu lasa prosoapele la utilizare mai mult de o saptamana chiar daca este vorba de unul simplu, mai mic si folosit pentru fata. In mediul in care se afla umiditatea este crescuta si implicit se ajunge la inmultirea bacteriilor.
Nu spala lenjeria si implicit prosoapele- fie ele de baie sau de bucatarie-la temperaturi mici. In mod normal spalarea la temperaturi mici face ca bacteriile sa nu se distruga. Mai ales cand vine vorba de categoria de prosoape acestea au nevoie de spalare la temperaturi foarte mari, ba chiar de 90 de grade. Ca o exceptie, in functie de tipul de prosop sa speli la temperaturi mai mici inseamna sa compensezi cu substante dezinfectante.
Prosoapele sunt strict de uz personal asa ca nu se impart nici macar intre membrii familiei.
Regulile simple te tin departe de probleme. Avem tendinta de a spala la temperaturi mai mici de genul a 30 de grade in ideea de a economisi energie. Insa nu se dam seama ca asta nu face bine in igienizarea completa a rufelor. Chiar si cand detergentul este activ in apa rece nu este de ajuns pentru nevoia de haine curate si lipsite de bacterii.