dragobetele

Sa iubim romaneste de Dragobete

Parca prea mult s-a insistat pe treaba cu Sfantul Valentin. Unii chiar l-au interpretat prea rau si au ajuns sa faca totul prea comercial, de la cadouri de orice fel pana la casatorii de o zi. In orice caz romanii au si eu sarbatoarea lor de dragoste, ceea ce inseamna ca Dragobetele nu ar trebui uitate. Macar ce e autentic sa se pastreze.

Despre Dragobete

Se sarbatoreste ziua iubirii la romani putin mai tarziu fata de Sf Valentin, mai exact pe 24 februarie. In trecut tinea de renasterea ce venea sa prevesteasca venirea primaverii. Insa subintelesul este si altul de vreme ce venirea primaverii spre exemplu este si perioada de inceput de sezon pentru nunti.

In zone rurale se pare ca data de 24 februarie venea ca motiv in plus pentru a pupa fetele. Cine se lasa pupata in aceast zi avea noroc tot anul se spune. Insa desigur acesta era si motiv prielnic pentru a alege o iubita intr-o comunitate rurala. Se considera de asemenea ca Dragobetele este un barbat chipes si face parte din aceeasi fratie cu Eros si Cupidon. Tocmai de aceea vine si relevanta si corelatia cu protectorul iubirii. Asadar, se considera a fi un simbol pentru cei indragostiti.

Ce-i drept Dragobetele este o sarbatoare mai putin comerciala. De ce nu stie nimeni pentru ca sentimentul in sine este poate acelasi. Am ajuns sa imprumutam mai usor sarbatori de la straini decat sa pastram cu sfintenie ceea ce avem. Preferam sa ne amestecam in aceeasi categorie cu cei care sarbatoresc un eveniment cu iz strain decat pura noastra traditie.

Doar in ultimii ani tot mai multi au inceput sa puna accent pe si Dragobete, ca o forma de resuscitare a acestei sarbatori. Ramane de vazut ce impact va avea si anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *