Desi ai putea crede ca stresul nu este un asa mare inamic de vreme ce poate fi doar o chestiune trecatoare cand nu te preocupa modul in care ai grija de tine si mai ales in aceasta perioada poti oricand sa cazi prada unei capcane de ordinul depresiei. Asa ca stresul nu face bine nimanui.
Pana cand sa te vezi in punctul in care ai parte de depresie iata cateva sfaturi de acest fel care sa te ajute sa iti gestionezi mai bine situatia:
- Fara gandire de tip negativa. Se crede ca asa cum exista placebo poate exista si efectul de nocebo, acea gandire de genul negativ care nu face altceva decat sa iti induca o stare si mai proasta decat la inceput. Este clar ca o astfel de gandire va accentua ceea ce inseamna starea de tristete.
- Externalizeaza totul. Exista si posibilitatea ca orice furie si stare sa se transforme in ceva util, productiv. Insa trebuie sa te deschizi cand vine vorba de asta, sa vorbesti, sa iti cauti ocupatie insa in egala masura sa iei atitudine despre ce inseamna starea ta.
- Cauta momentele cheie cand nu ai avut parte de sentimente negative. Asa ca acestea iti pot deveni ghid sa spunem.
- Cauta-ti starea de bine in lucruri mici. Poate fi vorba despre o simpla plimbare, despre modul in care adormi sau un ritual de seara. Cert este ca anuland ceea ce obisnuiai sa faci si limitandu-te la sentimente de tristete nu faci altceva decat sa adancesti stresul si depresia.
Se crede spre exemplu ca in perioade stresante sa nu se piarda un contact cu viata sociala. Acest element este mai important decat am crede caci sporeste incredere in noi si vine sa aduca un echilibru in starea pe caee o experimentam. Asa ca rezerva cateva minute pentru o iesire la cafea.